Wilt u ook een testlocatie beginnen? Binnen één week bent u operationeel. Mail: [email protected]
Afspraak maken

De PCR test om Corona en COVID te analyseren

Bericht geplaatst op 1 februari 2021

 

Wat is een PCR test?

De Polymerase Chain Reaction (PCR) is een methode om uit een minimaal verzameling aan DNA (Desoxyribonucleïnezuur), expliciet een of meer gedeeltes te vermenigvuldigen tot er voldoende zijn om het DNA te analyseren. De PCR test wordt wereldwijd gebruikt om aan te tonen of iemand besmet is met het coronavirus (SARS-CoV-2). Het materiaal wordt in ons laboratorium onderzocht. Hieruit volgt een negatieve of positieve testuitslag.

PCR test betekenis en herkomst

De PCR is gebaseerd op de wijze waarop in de natuur een cel het DNA vermenigvuldigt bij de celdeling. Het DNA wordt hierbij volledig en exact gekopieerd zodat elke dochtercel precies dezelfde erfelijke informatie krijgt als de moedercel. Het was de biochemicus K. Mullis die deze reactie als eerste in een proefbuis deed opgaan, een prestatie die hem in 1993 de Nobelprijs voor Geneeskunde opleverde.

Waarom een PCR test?

De PCR kent een hoge sensitiviteit. De kans is groot dat er een positief resultaat ontstaat bij een persoon die besmet is met het coronavirus. De PCR kan met minimale hoeveelheden NRA, het coronavirus detecteren. Dit is waarom de PCR wereldwijd als meest betrouwbare test wordt gezien. 

Lees ook: “Meer resistentie tegen mutaties Coronavirus blijkt uit onderzoek

Hoe werkt de PCR coronatest?

Onze deskundigen werken onder supervisie van onze arts en verpleegkundigen. Er worden samples afgenomen door middel van een zogeheten keelswab en neusswab. Het slijm dat wordt afgenomen via de neus en keel wordt geplaatst in een reageerbuis. De buis wordt verstuurd naar ons laboratorium waar de analyse zal plaatsvinden. Voor 11:00 uur getest resulteert dezelfde dag nog in een uitslag. Onze arts verstuurd de testuitslag via beveiligde omgeving naar de mail.  

Het verschil tussen PCR en een antigeen-test

Vanwege de hoge gevoeligheid van de PCR wordt deze test wereldwijd gebruikt. Dit komt doordat de test het mogelijk maakt om zeer lage waarden van het coronavirus op te sporen. Doordat de sample van de PCR verstuurd wordt naar ons laboratorium, duurt de uitslag hiervan langer. Bij een antigeen sneltest ontvangt de  geteste persoon binnen 15 minuten de testuitslag. Dit komt omdat de sample kan worden afgelezen op de testlocatie. De PCR is weliswaar nauwkeuriger dan de antigeen. Dit maakt de antigeen niet minder betrouwbaar. Het UMC in Utrecht heeft onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van de antigeen-test. Bovendien bleek de antigeen-test ook betrouwbaar bij het aantonen van een vroege infectie. 

Lees ook: “Corona oplichters actief op het internet. Waarschuwing voor corona-phishing

PCR test en reizen naar het buitenland

PCR-test wordt voornamelijk gebruikt voor internationale reizen vanwege de inreisbeperkingen die landen hebben gesteld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Met een negatieve testuitslag en een medisch reiscertificaat kan er aan de grens worden aangetoond dat de persoon gezond is. Afhankelijk van het land kan verplichte quarantaine vermeden worden. Naast de PCR met reiscertificaat, bieden wij ook een antigeen-test en antistoffentest met reiscerticaat.  De antistoffen-test is ook separaat af te nemen.

Antigeen sneltest voor Europese reizen

De voorwaarden om te reizen verandert met regelmaat. Onlangs zijn de 27 Europese lidstaten het eens geworden over het accepteren van elkaars sneltesten. De tijd tussen het moment van afname van de sneltest en het aan boord gaan van het vliegtuig of de ferry, mag maximaal 4 uur zijn. De testuitslag moet wel bekend zijn voordat een persoon aan boord gaat.

Lees ook: “Akkoord op Corona sneltest. EU-lidstaten accepteren antigeentest

De regels rondom het reizen veranderen regelmatig. Raadpleeg altijd rijksoverheid.nl voor actuele informatie.

Sneltest corona

Veilig naar uw familie of naar het werk? Laat u snel en betrouwbaar testen!

Contact opnemen

Uitslag nodig voor Testen voor Toegang?
U kunt uw uitslag alleen via de telefonische Helpdesk van Testen voor Toegang opvragen.
Telefoonnummer: 088 – 777 0809

Uitslag nodig van Speed Covid Test?
Mocht je helaas langer moeten wachten op je uitslag dan je van ons gewend bent, vul dan onderstaande contactformulier volledig in. Wij gaan direct aan de slag.

Vragen over (werknemers) testen?
Heeft u een vraag over één van onze testen of wilt u een afspraak inplannen voor maatwerk met betrekking tot het testen van meerdere werknemers op uw bedrijf. Vul dan het onderstaande contactformulier in.

NAAT PCR Test
Een geruststellend gevoel

Laat je testen

Het is snel en veilig. Al 1.165.973 mensen gingen je voor. Inclusief ophaalcode voor de CoronaCheck-app
Afspraak maken
Wij werken met handelingsbekwame gecertificeerde Covid-19 testers en zullen er voor zorgdragen de test zo correct en prettig mogelijk bij u af te nemen.
Uitslag nodig?
Meerdere mensen zijn nu aan het boeken vanuit